Kiedy byłam mała, na samo słowo rabarbar krzywiłam się niesamowicie. Nie kojarzył mi się z niczym innym jak z kwaskowym, nie do zniesienia smakiem. Kilka lat temu ciocia zrobiła kruche ciasto, właśnie z rabarbarem, wtedy właśnie polubiłam ten smak! Jak do wielu rzeczy w swoim życiu, musiałam się do niego przekonać. Jak już wspominałam, stawiam na gotowanie aniżeli pieczenie, to ciasto jest jednak wyjątkiem. Proste, szybkie i smaczne!
Składniki:
-kostka margaryny
-szklanka cukru pudru+do posypania
-2 szklanki mąki
-4 jajka
-łyżeczka proszku do pieczenia
-aromat do ciasta (polecam cytrynowy)
-dowolne owoce
wykonanie:
Margarynę miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i po jednym jajku. Dodajemy aromat i miksujemy na gładką masę. Na wierzch układamy swoje ulubione owoce. Jeśli są to owoce, które łatwo puszczają sok, takie jak truskawki, wiśnie czy jagody, polecam oprószyć je delikatnie mąką-nie opadną wtedy na dno. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 190-200 stopniach Celsjusza. Kiedy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Miłego dnia na Was :)
Wygląda smakowicie! Z doświadczenia wiem że rabarbar potrzebuje do dobrej konumpcji dużo cukru. Jeśli nie miałaś okazji polecam rabarbar w czekoladzie,pychota :-)
OdpowiedzUsuńja uwielbiam rabarbar, kojarzy się z dzieciństwem. oczywiście by go zjeść potrzeba dużo cukru. jednak kojarzy mi się bardzo dobrze :) to ciasto musi być pyszne. pobawię się w kuchni spróbuję je zrobić :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko myszko :*
Wygląda przepysznie ^^
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta
zapraszam http://sysia-sysiaa.blogspot.com/
jak zawsze pysznie u Ciebie!!!! :)
OdpowiedzUsuńWow delicious!!! I like your blog!!!
OdpowiedzUsuńwould you like to follow each other? let me know...and I follow you back.
Besos, desde España, Marcela♥